A jó minőségű fotóknak ára van, mégpedig megabyte-okban mérhető. Ahhoz, hogy egy iparos, egy iparművész olyan portfóliót tudjon fenntartani, mint amilyen egy barátomnak van, ahhoz pedig már sajnos nem elég egy SD kártya vagy egy felhő. Itt bizony nagyon durva dokumentációról van szó, amit a restaurálások közben, valamint amit az új tárgyak készítésekor elkattintgat ő és a felesége. Kiváló minőségben, több szögből kell bizonyos kényesebb dolgokat rögzíteni, ez pedig igencsak tárhelyigényes. Olyannyira, hogy már egy webtárhely bérlése vált számára szükségessé. Na de hol tud ilyet bérelni, kinél érdemes érdeklődni, és milyen segítséget kaphat ehhez? Nos, az ilyen kérdések miatt vannak az embernek barátai, jelen esetben én, aki szíves-örömest vállaltam a feladatot, hogy utánanézek neki. És sikerrel is jártam!

Az a helyzet, hogy nem érthet mindenki mindenhez. Ez a kedves cimborám a fa minden rezdülését ismeri, tudja, hogy melyikhez milyen szerszám való, hogyan lehet a különlegességét, az erezetét kiemelni, ismeri, hogy melyikhez milyen lazúrt, lakkot használjon, hogyan kell aprólékosan lefesteni, és a többi. Ez mind szép és jó, de érthető, hogy gondjai akadtak, amikor a webtárhely került szóba, hiszen semmi ilyen jellegű tapasztalata nem volt korábban, és valljuk be, nem is igen ért hozzá. Ezt most úgy mondom, mintha olyan penge lennék, közben magam is csak a sötétben tapogatózom. Viszont ahhoz értek, hogy hogyan kell dolgokat megkeresni! Ezért is ajánlottam fel egyből a segítségemet, mikor meghallottam, hogy már nem győzi a dokumentációit, portfólióját hová tenni, nincs annyi adathordozó a világon, ami ezt bírná. Ráadásul nagyon költséges is állandóan kártyákat meg merevlemezeket venni. Ezért tanácsoltam neki a webtárhely bérlést, mert úgy hallottam, hogy az megoldás az ilyesmire.

Mindenek előtt ki kellett eszelni, hogy hogyan keressek. Végül az lett a nyerő kombináció, hogy magyar hosting céget kerestem, akiknél forint alapon is lehet fizetni, és lehetőleg legyen viszonylag kedvezményes árú a szolgáltatás. Elvégre nem államtitkokat akart a barátom tárolni, csak a fényképeit, dokumentációját. Némi keresgélés után így jutottam el a rackforest.com oldalra, ami elsőre nem tűnik magyarnak, de a látszat senkit ne tévesszen meg! Mindemellett pedig meglepően kedvezményes az árszabásuk, már összehasonlítva az általam korábban megtekintett, hasonló szolgáltatókkal. Ez egy kimondottan baráti ajánlatnak tűnt. Írtam is a barátomnak, hogy megvan a webtárhely forrása, már csak kapcsolatba kellett lépnie velük. Úgy tudom, ez meg is történt, és elmondása alapján nagyon barátságosak és segítőkészek voltak vele. Igazán úgy kezelték, ahogy minden cégnek kellene az ügyfeleivel és az érdeklődőkkel bánni. Nekem speciel a halálom, hogy egyesek egy darab trágyaként kezelik az embert egészen addig, amíg pénzt nem villant, utána már bármire képesek. Nem, ez a cég nem ilyen, itt már a kezdetektől segítőkészek voltak, és bevezették az asztalos barátomat a webtárhely bérlés és kezelés világába. Nagyon jól jött neki, mert éppen a küszöbén volt egy hatalmas restaurálási munkának, amihez igencsak meggyőző anyagot kellett benyújtani az elbíráló bizottságnak. De hála a szerencsének és a rackforest.com-nak, most már nincs gond azzal, hogy honnan, hány helyről kell elővadásznia a képeit, referenciáit. Minden ott van egy helyen, biztonságban.