Az első házunk

Szokták mondani, hogy az első házát az ember az ellenségének építi, a másodikat meg már saját magának. Viccesnek találtam ezt az állítást, miért ne lehetne már az első házunk is tökéletes az igényeinknek?

Hát azért nem, mert nem tudjuk pontosan, mik is az igényeink. A szülői házban, ahol felnőttünk, valószínűleg minden megfelelő volt számunkra, ebbe születtünk bele, így volt jó, aztán amikor a gyerek kiszállna a fészekből és saját otthon teremtene, még fogalma sincsen, milyen lehetőségei vannak. Mi az első házunkat a férjemmel használtan vettük, tehát nem vágtunk akkor még bele egy komplett építkezésbe anyagi okokból, meg nem is szerettünk volna annyi időt tölteni otthonunk megalkotásával. Az első házunkat felújítottuk, mert eléggé régimódi volt az ízlésünknek és a komfortigényünknek. A legnagyobb átalakítás a fűtési rendszer kicserélése volt, mivel a házban a jó régi konvektoros fűtés volt beszerelve. Sem esztétikailag, sem hatásfokban nem volt megfelelő számunkra, ezért hát felkértünk egy fűtésszerelőt, hogy alakítsa át nekünk kombi-cirkós radiátoros fűtéssé. Ez meg is történt elég hamar, a szaki azonban felhívta a figyelmünket, hogy a jó hatásfok elérése érdekében cseréljük ki a nyílászárókat modern fa vagy műanyag nyílászárókra, illetve szigeteljük le a padlásteret, mert ha ezt kihagyjuk, akkor bizony ingünk-gatyánk rá fog menni a fűtésszámlára.

Nem teljesen volt igaza ebben a fűtésszerelőnek, mert volt valamicske szigetelés a födémen, meg a régi fa nyílászárók is egészen jól tartották a hőt, azért mégis éreztük telente a huzatot, pörgött rendesen a gázóra. Egy másik furcsa tünet a lakásban a penészesedés volt, melyre nem nagyon találtunk magyarázatot. Azt mondják, hogy a fa nyílászárók jobban szellőztetik a házat, mert nem zárják le hermetikusan a téli időszakban sem (ezért van hideg, ugyanakkor szellőzik is a lakás). Valószínűleg többet kell télen szellőztetni nyitott ablakkal, ki kell küszöbölni építéskor a hőhidakat (ezek ilyen hideg sarkok, pontok a falon, de igazából lövésem sincsen, mit jelent), emellett valamilyen módon meg kell oldani télen a ruhák szárítását is. Mi a radiátorokra teregettünk ki téli időszakban, így a felszálló vízgőz is nedvesíthette a a falakat, ezért penészedtek be.

A penész káros az egészségre, amennyiben hosszabb ideig jelen van a lakásban, komoly légzőszervi betegségeket is okozhatnak. Mi kisgyerekekkel laktunk a lakásban, ezért ki kellett találnunk valamilyen megoldást sürgősen. Vettünk egy szárítógépet, mely segített bizonyos ruhadarabok szárításában és a vízgőz nem a lakásba távozott, de energiafogyasztása hatalmas volt és nem is lehet mindenféle ruhát benne szárítani, például a műszálas vagy nyomott mintás anyagokat nem lehet szárítógépbe tenni, emellett az érzékenyebb anyagokat sem, tehát kiesett a ruhatárunk 80%-a.

Első házunk eklektikusan lett berendezve, noha nem azért, mert ez lett volna a stílusunk, hanem mert mindenhonnan összeollóztuk a bútorokat. Volt olyan, amely még az én gyerekkori szekrényem volt, a konyhabútort az előző tulaj hagyta ránk, a kanapét mi vettük, mely gyönyörű kék-bársony színben pompázott, abban az időben éppen ilyen volt az ízlésünk, később vettünk hozzá fehér meg tölgy színű komódot meg nappalibútort. A függönyök egy részét anyukám, másik részét anyósom varrta, különböző stílusban és minőségben jelent meg a takarás minden ablakon.

Azért írom mindezt le, hogy érzékeltessem, miért van az, hogy az ember első háza teljesen koncepciótlanná sikerül. Nem azt mondom, hogy mindenki ilyen hanyagul tervez, természetesen ismerek olyat is, akinek az első háza is már nagyon jóra sikerül, de ők a kisebbség és biztosan van szakember a családjában, aki segít neki. Mi majdnem 6 évig éltünk első kis házunkban, amikor eldöntöttük, hogy ideje tovább állni és megalkotni az igazi felnőtt otthonunkat.

A második házunk

Egy családi ház építése hatalmas meló, szakemberek garmadája szükséges ahhoz, hogy szépen kivitelezett, praktikus, jó minőségű házat építtessünk. Számomra vannak olyan szakmunkák, amelyekbe bele sem tudok szólni, mert semmilyen tapasztalatom nincsen, kénytelen voltam a szakikra hagyatkozni, ezért kiemelten fontos, hogy olyan építő brigádot válasszunk, akiknek komoly referenciáik vannak, többen is ajánlják őket. Nagyon fontos, hogy megtekinthessünk referencia munkákat a kivitelezőktől, mert így lehet egy előzetes elképzelésünk arról, milyen minőségben fogják elkészíteni a mi házunkat.

Vannak az alapozó műveletek, a kőműves munkák, a tetőfedő-ácsok munkája, melyek a leglátványosabbak és a ház stabilitásáért felelnek. Emellett vannak azon a rejtettebb munkák, melyek kevésbé látványosak, de nagyon fontosak a ház komfortja szempontjából. Számomra az egyik sarkalatos szakmunka a víz- gáz- fűtés szerelés, mert ez az építkezés kezdetétől jelen van egészen az utolsó szaniter felhelyezéséig . A csatornahálózatot bele kell építeni az alapbetonba, a tervezés fázisában már tudni kell, pontosan milyen módon lesz megoldva a ház fűtése, ebben aztán végtelen sok variáció lehetséges.

Házunk építésének kezdetén alaposan körbenéztem a piacon, a gázszerelés Budapest környékén igen színes szakember gárdát vonultat fel és itt tényleg kiemelten fontos a referencia és az ajánlás. Felkerestem a számomra legszimpatikusabb fűtésszerelőt, akivel az egész házépítési projekt folyamán kapcsolatban voltam, ők segítettek nekünk az első csatornalefektetésből az utolsó simításokig. Nem akartam elkövetni azt a hibát, mint az első házunknál, hogy nem hallgatok a szakemberre, ezért minden fűtéssel kapcsolatos aspektust átbeszéltünk. Környezetvédőként számomra nagyon fontos, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk és ne terheljük túlságosan környezetünket, ennek egyik alappillére a fűtésrendszer, másik fontos nézőpont a pénztárca.

gázszerelés budapest

Választanunk kellett, hogy a mai kazánok fejlődéstörténetének csúcsát, a kondenzációs kazánt válasszuk, mely az összes gázkazán körül a legjobb hatásfokkal működik, vagy kiépítünk egy hőszivattyús rendszert, mely gyakorlatilag csőrendszer telepítését jelenti a kertbe és a föld hőjének hasznosításával generál belső hőt a ház falaiba épített csőrendszeren keresztül. Ennek előnye, hogy nagyon környezetbarát, de kell hozzá speciális kazán, tervezéskor a fűtő csőrendszer kiépítésének nagy helyet kell hagyni, tehát a falak vastagabbak lesznek, emellett nagyon vastag szigetelést kell tenni a ház külső falára, ennek a rendszernek a költségei nagyon magasak.

Kompromisszumos megoldást találunk ki, végül a kondenzációs kazán mellett döntöttünk, mellyel radiátorokat fogunk fűteni és a néhány helységben telepítünk padlófűtést is. Azt a pénz, amennyivel drágább a hőszivattyús rendszer, inkább igazi tömörfa nyílászárókba fektetjük. Mindig is szerettem volna minél természetesebb megoldásokat alkalmazni a házamba, ezért azt a koncepciót találtuk ki, hogy amit csak lehet, fa anyagból fogunk beépíteni a házba, a bútorokat is egységesen azonos színű fából szerezzük be, fa födémen látszó gerendát építünk, mely egyben adja a parasztház stílust, mégis modern módon fog illeszkedni a vintage környezetbe. Az energiatakarékosság jegyében 5 éves tervünk, hogy napelemeket szereltetünk majd fel a tetőre, melynek alapozását a ház építésekor megkezdtük.

A házunk még épülőben van, de hamarosan beköltözhetünk és élvezhetjük a dupla komfortos mennyországot. Most tartunk éppen a legizgalmasabb résznél, a fürdőszoba és a konyha beszerelésénél, mindig is saját kialakítású zuhanyzóra meg rusztikus konyhapultra vágytam, a vízszerelőink ennek kialakításában is készségesen segítettek, olyan kialakításokat ajánlottak, ami eszembe sem jutott, például a mosogató a konyhaszigetbe lett beépítve, így igazán praktikus lett a konyha elrendezése, ez az ötlet nélkülük eszembe sem jutott volna, hálás köszönet nekik!