Mindig is vonzott a vidéki élet, valahogy úgy képzeltem el az életem, hogy majd egy verandán ücsörögve töltöm a gondtalan nyugdíjas éveimet és maximum Cirmikét simogatom majd a hintaszékben ücsörögve. Első lépésként efelé az álom felé vettem hát egy parasztházat néhány évvel ezelőtt egy barátságos kis sváb faluban az erdő szélén, Komárom-Esztergom megyében. Sok munka volt vele, de szépen lassan sikerült kipofoznom és nem rég eljutottam odáig, hogy elkezdhettem a berendezésen gondolkodni. A parasztház jellegét teljességgel megőrizte az épület, ez volt a cél, hiszen pontosan ilyen formavilágra vágytam. Ebből kifolyólag nem akartam telepakolni modern kanapékkal és szekrényekkel. Ezért hagyományos, keményfából készült bútorokat választottam, szekrényt, ágyat, komódokat és vitrint. Mind-mind kézzel készíti egy mesterember, akinek csodálatos munkái vannak. Nincs kétségem afelől, hogy ezek is gyönyörűek lesznek. Azonban az is egyértelmű, hogy erre egy kisebb vagyon rámegy.

Ezért főleg, na meg persze egyébként is, az első teendőim között szerepel a lakásbiztosítás megkötése. Hogy miért? Hát természetesen azért, mert bármelyik pillanatban beüthet a ménkü, hiszen mint tudjuk, Murphy sosem alszik… Szóval nagyon-nagyon fontosnak tartom, hogyha bármilyen baj történne – adja az ég, hogy ne történjen – akkor ne vesszen minden kárba és ne legyen minden az enyészeté, amit egyszer a két kezemmel raktam össze, hanem igen is legyen lehetőségem újjáépíteni.

Ez bizony egy nagyon fontos kulcsszó. Rengetegen ugyanis félreértik ennek az egész rendszernek a működését és tévesen a piaci árra becsültetik fel az ingatlant. Pedig ha bármi baj történik, nem a piaci ár lesz a mérvadó, hanem az alapanyagok és mesteremberek költsége, akikkel újjá lehet építeni az esetlegesen megsemmisült ingatlant. Szóval nagyon fontos, hogy az értékbecslés során ne a piaci árat vegyük figyelembe, hanem az újjáépítés becsült költségét. Ez a saját érdekünket szolgálja, hiszen ha alulbecsültetjük a birtokot, ha bármilyen káreset történik, a biztosító csak annyit fog kifizetni, amennyi a szerződésben le van írva, akkor is, ha ez nem fedezi a keletkezett kárt. Tehát ne akarjunk az éves díjon spórolni arra játszva, hogy úgysem történik semmi, mert ha mégis történik, akkor mi ütjük meg a bokánkat de nagyon.

Egy másik fontos tényező a biztosító kiválasztásánál az, hogy milyen kapcsolt szolgáltatásokat ajánlanak. Ugyanis manapság már nem az a menő, hogyha kedvező áron lehet hozzájutni egy szolgáltatáshoz. Ez már teljesen természetes. Sokkal inkább az a lényeg, hogy milyen kiegészítő szolgáltatást ajánl a biztosító az alap lakásbiztosításunk mellé. Egészen széles a skála és folyamatosan változik, ezért most a teljesség igénye nélkül felsorolok néhány lehetséges változatot, amik velem szembe jöttek:

 • gépjármű assistance szolgáltatás
 • kisállat, háziállat biztosítása
 • kiterjesztett garancia
 • vállalkozási biztosítással való egybeköthetőség
 • tűz nélküli füst és koromszennyezési károk térítése
 • vandalizmus által keletkezett károk fedezete
 • graffiti károk fedezete
 • kívülről történt beázás okozta kár térítése
 • nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz által okozott károk térítése
 • csőtörés következtében elfolyt víz árának fedezete
 • kerti bútorok kárának fedezete
 • napkollektorok, napelemek fedezete
 • besurranással illetve jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás fedezete.

Ha ezek közül egyet sem ajánl fel a választott biztosító, akkor azért érdemes elgondolkodni azon, hogy biztos, hogy jó helyen járunk-e és ne nézzünk-e másik opció után. Mivel egy egészen komoly kerti berendezést is választottam ezért ezek közül a kerti bútor esetleges kárának fedezete is nagyon szimpatikus. Ezen kívül pedig van egy kiskutyám, akit az utóbbi időben már mindenhová vittem magammal nyaralni. Éppen ezért nem tartanám rossz ötletnek az ő kiegészítő biztosítását sem. Ha már ez jár…

A megfelelő szolgáltató megtalálását nagyon elősegítik az olyan online kalkulátorok, mint például ami a pannonsafe.hu oldalán is van. Ezekbe csak be kell írni a szükséges adatok, az épület anyagáról, méretéről, építéséről, jellegéről és miegymásról és már meg is kapjuk, hogy milyen összegért kerülhetne ez a biztosító oltalma alá. Számomra most az új fa bútorok igencsak megdobják az össze ingóságot, de mégis inkább azt gondolom, hogy fizetek évente kicsivel többet, mintsem hogy bekövetkezzen a baj, én meg hoppon maradjak.

lakásbiztosítás