Köztudott, hogy a műanyag nyílászárók sokkal jobban szigetelnek, mint a fából készültek. Éppen ezért nagyon sok ember cseréli le fából készült, régi ablakait, bejárati ajtóit, hogy egy jobban szigetelő műanyag keretes ablakra, ajtóra cserélje, ami majd benn tartja a meleget, és így jelentőset lehet spórolni majd a téli fűtésszámlákon.

Persze ez sem utolsó ötlet, de az az igazság, én jobban szeretem a fa nyílászárókat. Eleinte féltem a műanyagtól, mert ugye az a hír járta róla, hogy akár túlontúl is jól szigetel, ami különböző balesetek, gázszivárgás vagy szénmonoxidmérgezés esetében veszélyes is lehet akár, de aztán eloszlatták a félelmeim, mikor mondták barátaim, hogy nem kell pánikolni ezen, úgy vannak kialakítva az ablakok, hogy ilyen helyzetben szellőzzenek.

Na mindegy, én azért ragaszkodtam a fához, a bútoraimat is csak tömör fából vagyok hajlandó készíttetni, így találtam más módszert a spórlásra: napelem. Persze első lépésként egy csomó kérdés felmerül az emberben. Mi van télen, mikor kevesebbet süt a nap? Meg nem is olyan erősen… Na és akkor, ha már itt tartunk… Mi van éjszaka? Milyen a jó tetőszerkezet, megbírja-e a napelemes rendszert a ház? Mennyi napelem kell egyáltalán? Milyen a napelem dőlésszöge, megfelelő-e ebből a szempontból is a tető?

Én ezekre a kérdésekre mind-mind válasz találtam a Pentele Solar weboldalán, a napelempályázatok.hu-n.

Elsősorban ugye nem tudjuk megállapítani mi magunk, hogy mennyire megfelelő a tető meg a ház szerkezete ezekből a szempontokból, bármennyi cikket olvassunk is el a neten. Tehát hiába olvasok a napelem dőlésszög ideális szögéről reggeltől-estig, nem fogom tudni megmondani, hogy az én tetőm erre a feladatra alkalmas-e a napelem dőlésszögének szempontjából, hiába nézegetem a tetőmet. Ahogy azt se fogom tudni megmondani, hogy elég erős lesz-e majd a tető. Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, azt kell tenni, amit én is. Fel kell venni a céggel a kapcsolatot. Az oldalukon keresztül ezt nagyon egyszerű megtenni, csak ki kell tölteni egy egyszerű kis kérdőívet, és néhány munkanapon belül már vissza is jeleznek, mint ahogy nálunk történt.

Miután egyeztettem egy időpontot velük, a megbeszélt napon érkezett is a kollégájuk, hogy helyszíni felmérést végezzen, a fentebb említett, szakember segítsége nélkül megválaszolhatatlan kérdések megállapítására. A tetőszerkezetem stimmelt. Jó a dőlése, a napelemek dőlésszöge rendben lesz, elég erős, elég nagy, jó a ház fekvése. Így tehát jeleztem, hogy várom a végleges árajánlatuk. Persze sejtettem, hogy el fogom fogadni, ismerősöm is ajánlotta a céget, azt mondta, ők dolgoznak a legjobb árakkal jelenleg.

Ami pedig a többi kérdést illeti. Attól, hogy az embernek napelemes rendszere lesz, még azonnal nem csatlakozik le az áramszolgáltatóról, sőt. Mivel nappal a napelem sokkal több áramot termel, mint amennyit a háztartás elhasznál, a felesleget, amennyiben nem rendelkezünk szuper kis generátorokkal (ami valószínűleg így van), feltölti az áramszolgáltató hálózatába. Tehát gyakorlatilag eladjuk a napelemünk termelte energiát a szolgáltatónak. És amikor ezt „visszavásároljuk” tőle éjszaka, az nekünk nem fog pénzbe kerülni, hiszen áram formájában már kifizettük. Ilyen egyszerű. Így télen-nyáron, nappal és este is mindig lesz világítás, fűtés a lakásban, meg akármi, ami még árammal működik.

Én árammal fűtök, és mivel napelemmel termelem az áramot, ami nemcsak ingyen van, hanem nem is környezetszennyező, bűntudat nélkül tekerem fentebb a fűtést, mikor kinn hidegebb van, és az én fa ablakaim nem olyan jól szigetelnek, mint a szomszédé. És nekem ez így tökéletesen megfelel.