Az acél ma már egy nagyon megszokott anyag, hiszen rengeteg mindent készítenek belőle. Késeket, bicikli vázat, sőt, még ház alapot is. De hogyan kerül az az acél, amit mondjuk egy építkezésen felhasználnak, oda? Különböző cégek foglalkoznak az acél szolgáltatásával, olyanok, mint az Acélpartner is. Ez egy Budapest központú, már több mint húsz éve működésben lévő cég. Ahogy azt mondják, az idő vas foga nem fogott rajta, így akik hozzájuk fordulnak különböző szolgáltatásokért, biztosra vehetik, hogy szakértőkkel van dolguk.

Ahogy azt az oldalukról is látni lehet, nem csak és kizárólag acél forgalmazással, kereskedelemmel foglalkoznak, de ez is részét képezi a szolgáltatásaiknak. Négy lemez típusuk van és összesen 6 lemez minőségből lehet választani. Szerencsére itt a laikusok is válogathatnak egy bizonyos mértékig, hiszen minden egyes minőség mellé oda is írják, mi tartozik ide, mit lehet ilyen minőségű acéllemezből készíteni. Az építkezési alap például az EN 10025-2/2004 szabványú; melegen hengerelt, ötvözetlen durva (quatro) lemez. A minőségét tekintve pedig (egészen őszintén megmondom) egy csomó betű meg szám van egymás mellé téve, így nem igazán tudom megmondani, mit jelent, de aki járatos ebben, annak biztos sokat mond.

https://acelpartner.hu/plazmavagas

A lemezek mellett még, ahogy említettem egyéb tevékenységeket is folytatnak, ilyen például a plazmavágás is, amiről a https://acelpartner.hu/plazmavagas oldalon kaphatsz több infót, ami szintén nagyon érdekes. Ez a folyamat plazmavágó berendezéskkel történik és szénacélokon, és erősen ötvözött acélokon megy végbe. 1-60 mm vastagságig, valamint 3.000 x 12.500 mm táblaméretig lehet kérni ezt a kimondott szolgáltatást, szóval, hogy lefordítsam magyarról magyarra, egy 0.1-6cm vastag, 3mx12,5m-es lemezt lehet velük vágatni ezzel a módszerrel. A vágási tartomány lyukasztással 40 mm-ig, anyagszéltől 60 mm-ig tart.

A berendezések rotációs fejjel vannak felszerelve, így alkalmasak merőleges és ferde vágásra, jelölésre és írásra is. 2021 tavaszán beüzemeltek egy második gépet is, ami lehetővé tette, hogy – a mai elvárásoknak megfelelően- a lemezvastagságnak megfelelő átmérőjű belső kivágásokat kialakítsanak. Ez nagyon sokat mond a cég sikeréről, tekintve, hogy a vírus a gazdaságnak egy kissé sem kedvezett. Ezeken felül pedig az országban egyedüliként, csak ők tudnak vállalkozni a bármilyen technológiával korábban levágott alkatrészek CNC-vel, szkenneléssel pozicionált, plazmavágással elvégzett utólagos gyökölésére, akár 40 mm gyökmélységig. Ezeknek az üzemmódoknak kombinációja nagyon bonyolult alkatrészek gyártását teszik lehetővé.

De ahogy már írtam, még ez is csak egy része a cég által biztosított szolgáltatásoknak. A lángvágás például a következőképp zajlik náluk:

Általános rendeltetésű szerkezeti acélok és enyhén ötvözött acélok alkalmasak erre a procedúrára, ha nem tudod, ezeket mire lehet használni, a kereskedelem résznél . Ezeket 5-350 mm (5 mm – 3,5 cm) vastagságig, 4.000 x 12.000 mm (4 m -12 m)táblaméretig vágják. 3 db CNC vezérlésű lángvágó géppel rendelkeznek:

4 fejes gép 2.000 x 6.000 mm-es asztallal

4 fejes gép 2.500 x 12.000 mm-es asztallal

6 fejes gép 4.000 x 13.000 mm-es asztallal

Mivel tiszta propángázzal dolgoznak, ezért szép vágási felületet tudnak biztosítani minden lemeznél. A lángvágott felületet minden esetben meg is tisztítják kézi köszörűvel. A három lángvágó gép nagyfokú rugalmasságot biztosít, így minden megrendelést, még az egyedi, illetve sürgős eseteket is gyorsan és pontosan tudják kezelni.

Ami még nagyon fontos lehet, főleg ha építkezel, az az egyéb tevékenységek fül. Ezek alatt bújik meg az acélszerkezetek gyártása és az építő ipari kivitelezés. Az előbbi, tehát az acélszerkezet gyártása. Ez egy partnercégükkel együtt folyik, ami azt jelenti, hogy náluk elvégzik a forgácsolást, vagy vágást, ahogy azt az oldalukon is írják, és a partner cég összeállítja a kisebb alkatrészeket. Ez a kapcsolat már tíz éve zökkenő mentesen folyik a két cég között, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megbízás közben összerúgják a port, a megbízó meg két szék között a pad alá esik.

És akkor az építő ipari kivitelezések! A vállalkozási szerződés alapján kőműves, lakatos és építőmesteri munkákat is vállalnak, a megbízók igényei szerint. Ez nagyon hasznos, hiszen egy füst alatt megvan akkor minden. Vállalnak emellett még földmunkát és vasúti pályaépítést is, ha esetleg arra lenne szükség. Ezt gondolom már inkább nagy vállalatokkal, önkormányzatokkal vagy egyenesen a kormány megbízásából végzik.

Ajánlatot kérni az oldalon keresztül lehet. Szóval, ha esetleg valaki építkezésre szánná el magát, forduljon a https://acelpartner.hu/plazmavagas oldalhoz bátran. Ez persze nem csak az építkezőknek szól, hanem azoknak is, akik egyéb szolgáltatásaikat vennék igénybe. Biztos vagyok benne, hogy el tudják látni az igényeit. Egy ajánlatkérés nem kerül semmibe, és még elfogadni sem szükséges. Én nagyon érdekesnek találtam a céget magát és a szolgáltatásaikat is, így ha építkezésre kerülne a sor, én biztos tőlük kérek ajánlatot először.