Mindig azt vallom, hogy a fa a legjobb anyag. A fa a természetben terem. Igaz, hogy időigényes, amíg megnő, amíg tényleg megmunkálható állapotba került, de viszonylag könnyen pótolható, ugyanis elég egy mag és újra kinő a fa.

Nem kellenek gyárak az előállításához, nem kellenek bele kémiai anyagok, egyszerűen csak van, hamar megújul.

A fa megmunkálása könnyű. Kellenek ugyan hozzá speciális szerszámok és anyagok, hogy az állapotát sokáig meg is őrizze, de alapvetően sokkal egyszerűbb megmunkálni, mint a fémet, vagy a műanyagot.

Mégis vannak olyan területek, ahol nem lehet hasznosítani. Vagy azért, mert túl merev és nem lehet hajlítani, vagy azért, mert sajnos nem elég strapabíró vagy kemény.

A legkeményebb fa sincsen olyan kemény, mint az acél, de ennek ellenére is az élet sok olyan területén lehet hasznosítani, ahol ezeket a mesterségesen előállított anyagokat nem lehet.

A fa amúgy is környezetbarátabb, hiszen természetes anyag, lebomlik. Mégis vannak olyan területek, ahol a műanyagot preferálom.

A fát hiába kezeljük, egy idő után hatnak rá a környezeti hatások, tágulhat, elfagyhat, elrohadhat. Sok ideig ebből készítettek ablakkereteket. Emlékszem amikor gyerek voltam, a családi házunk ablakain még fakeret volt, most viszont a műanyag a trend.

De miért győzte le a fa ablakkereteket a műanyag?

Ennek több oka is van. A műanyagot összességében olcsóbb és könnyebb előállítani, mint a fát, a fákat pótolni kell, ha kivágjuk, míg a műanyaggal nincsenek ilyen teendőink.

A műanyag ablakok egyik nagy előnye még a fával szemben, hogy jobban ellenáll a hidegnek és a melegnek. A fa meg tud dagadni, vagy össze tud fagyni akkor is ha a lehető legjobban kezeltük. Sajnos ez az enyag velejárója. Így viszont mikrorepedések is keletkezhetnek rajta.

A másik ami a fa ellen szól, hogy sajnos nem a legjobb a hőszigetelő képessége. A tömör fa nem tud olyan magas színvonalú zaj és hőszigetelést biztosítani, mint egy műanyag ablak tud, ezért is részesítem előnyben a műanyag ablakokat a fa ablakokkal szemben. Sokkal megbízhatóbbak, sokkal jobban szigetelnek. Jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, mint a fa.

Ezért is ajánlom mindenkinek a műanyag ablakokat, hogyha lakásfelújítás a téma. Meglepő tőlem, hiszen mindenben a fa felhasználását támogatom, de én is belátom, hogyha valamiben a műanyag vezet.

A http://muanyagablakom.hu/ oldalon olvastam, hogy akár 7 kis légüreg is lehet egy műanyag ablakban, ezt pedig levegővel vagy egyéb gázokkal feltöltve megnövekedik a műanyag ablakok zaj és hőszigetelő képessége.

Sajnos a fát ebben az esetben legyőzi a sok remek tulajdonsággal bíró műanyag. A műanyag elég merev, nem tágul a hőre, vagyis nagyon magas hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy olvadni kezdjen, veszítsen a keménységéből, vagy változzon a mérete. Ilyen magas hőmérséklet pedig nem fordul elő a természetben, így a műanyag ablakok sokkal időtállóbbak a fa társaiknál.

éppen ezért cseréltem le nem olyan rég az ablakaimat műanyagra. Sokkal csendesebb lett a ház, télen pedig majd megtudom, hogy mennyire volt hatásos a csere, ha hőszigetelésről van szó. Hiszen ez az egyik oka annak, hogy az emberek lecserélik a fa ablakaikat.

A fa ablakok sokkal jobban szelelnek, mint a műanyagok, ezért költségcsökkentő hatása is van annak, ha átállunk a műanyag ablakokra a fa keretek helyett. Igaz, ezek csak a téli fűtésszámlán látszanak majd meg. Hiszen ha nem szelel az ablak, akkor sokkal melegebb van a lakásban, így elég kevesebbet is fűtenünk, a meleg nem fog kiszökni.

A műanyag ablakokról sok mindent találhattok ezen az oldalon: http://muanyagablakom.hu/. Én is innen tudom, hogy milyen egy műanyag ablak felépítése.