Az egyik nagyon kedves barátom, már gyermek kora óta arra készül, hogy saját vállalkozást nyit. Ezért tanult középiskolában és egyetemen is, a kétkezi munka számára az igazi tevékenység, ami ér is valamit, vallotta már az ismeretségünk kezdete óta. Ezért ő tett is, az életét úgy alakította, hogy 22 éves korára már ott volt a saját fa megmunkálásával foglalkozó cége. Szuperül építette fel a céget, minden olyan hasznos gépet beszerzett, ami a fa megmunkálásához szükséges. És a cég profilja is nagyon szerteágazó, amilyen fa tárgyra, bútorra szükség, megrendelés érkezik rá, ő azt elő tudja állítani. Nem csoda, hogy nagyon sok megrendelője van, mivel fából ténylegesen mindent képes előállítani. Gyerekjátékokat készít, melyeket nagyon szép színekkel tud befesteni, melyek fel hívják a gyerekek figyelmét, és fejlesztik a szépérzéküket, és a fa tapintásával a fogási képességük is koordináltabb lesz. Aztán a háziasszonyokra is gondolt, amikor a fakanalakat, kerti sütéshez használható eszközöket gyárt. Aztán igény szerint, egyedi formatervezés alapján csak úgy összedob. Ez számára a legnagyobb kihívás, hiszen nagyon sok, akár bútorasztalosi képesség is szükséges, hogy egy bútor igazán tartós, és jó strapabíró tudjon lenni. Egyszóval az életét a fának és annak megmunkálására tette fel.
Melyből igen jól jövedelmező üzlet lett, és fejlesztéseket is szeretne évről évre végre hajtani. Most például azt tervezi, hogy napelemes rendszert szereltet fel, hiszen egyre többet dolgozik és egyre nagyon ezáltal a villanyszámlája. Úgy gondolta, hogy ez az állapot tarthatatlan, hiszen azzal, hogy neki több munkája van ne terhelje a környezetet, hogy nagyon sok energiát emésztenek fel a gépek, valamint, a megtermelt haszon egy része is így az egyre növekvő összegű számlák kiegyenlítésére megy rá. Ezt megelégelte és alternatív megoldások után kezdett el kutatni, és ahogy a barátom mesélte nagyon is gyorsan megtalálta azt a lehetőséget, mellyel pótolni tudja az áramszolgáltató által nyújtott szolgáltatásokat.

Erre a felmerülő környezettudatosságra, és a kiadások csökkentésére teljesen alkalmas a napelem rendszer. Ezt a barátom is egyből belátta, hogy a kezdeti nagyon befektetés évek múltán majd megtérül és akkor már a fogyasztása nem kerül majd számára pénzbe.

Ennek az állapotnak az elérése érdekében kutatómunkát kezdett, hogy milyen is a jó napelemes rendszer, mely fajtát válassza ki, és egyáltalán alkalmas -e a házuk tetőszerkezete arra, hogy felszerelésre kerüljenek rá a napelemek. Rengeteg kérdés merült fel benne a napelemekkel kapcsolatban, és erre a kérdés áradatra szeretett volna válaszokat kapni az internet segítségével. A válaszokat minden esetben úgy szerette volna, hogy azt egy helyen megtalálja, és hogy ha mindent meg talált akkor meg is rendelné a napelemeket, ha nem is azon az oldalon, de legalább ott egy árajánlatkérésig jusson el.

Nagyon nagy elvárásokat tanúsított így a barátom, de amilyen szerencséje volt eddig is az életben, most is szerencséje lett. Minden hasznos információt megtalált egyetlen egy oldalon. Ilyen nincs, mondtam is neki, hogy ekkora szerencséje legyen, de ő váltig állította, hogy ennek így kellett lenni. Olyan szuper oldalt talált, hogy ténylegesen az első lépésektől kezdve, nagyon közérthető módon, egyszerűen megfogalmazva, jól tagoltan lettek feltüntetve a bejegyzések. El is kezdte olvasni őket, hát neki már nem volt ismeretlen, hogy mi a napelem és a napkollektor közötti különbség, de az oldal ezzel kezdi a bejegyzés áradatot.

Ezt gyorsan át is ugrotta és a következő szakaszban már számára is érdekes információkat talált a napelem működésével kapcsolatban, amit eddig nem is gondolt, itt kezdett számára is érdekessé válni a történet, amikor új információk lépnek a képbe, amit neki is át kell gondolni.

Az stimmelt nála, hogy DK, DNY-i tájolású legyen a tetőszerkezet, melyre felkerülnek a napelemek, így tudják a leghatékonyabb módon kihasználni a Nap sugarainak áldásos hatását. Eddig minden stimmelt, ahogy azt a barátom elképzelte. Lehet még korainak érezte, hogy magának feltette a kérdés, hogy mégis napelemes rendszer ár milyen magasan is mozoghat. Ahogyan tovább olvasta ezt a remek bejegyzésekkel teli oldalt, rájött, hogy tényleg korai volt magától megkérdezni, hogy a napelemes rendszer ár milyen magasságokban mozoghat. Ez a remek oldal a barátom számára, mint egy útmutatóként szolgált végig a feltérképezés időszakában, hiszen honnan máshonnan is tudhatta volna meg, hogy annyi nem elég, hogy ő felszereltet a tetőszerkezetére a házának egy napelemes rendszert, az oldal kifejtette, hogy ez nem elég, hiszen a napelem a Nap sugarait egyenárammá alakítja, de hát a háztartási gépek, és barátom műhelyében lévő nagyobb gépek is váltóárammal működnek. Nah gondolta is barátom, hogy most, hogy lesz ebből használható áram, de a bejegyzések rögvest választ adtak számára, hogy szükséges egy átalakító is, mely ezt a két áram közötti ingást megoldja, az inverter erre a megoldás.

Az inverterről nagyon részletesen és jól érthető formában értekezik az oldal, hiszen nagyon fontos az ő működésének és a hasznosságának megértése. Mivel nem csak átalakítóként szolgál, hanem megszakítóként, illetve, ha a barátom azt az opciók, és akkora nagyságú, kW napelemet használna, hogy a rendszerbe vissza tudna termelni, akkor még azt is méri az inverter. Egyszóval nagyon hasznos szerkezet.

Ekkor látta be a barátom, hogy a napelemes rendszer ár alakulása rendkívül összetett, és nem szabad abba a hibába esni, hogy a legolcsóbbat választja ki a megrendelő. Erre is jó példát hozott az oldal, amely már a barátom részére nem csak útmutatóként szolgált, hanem, mint egy Biblia úgy forgatta, hogy még több hasznos információt tudjon szerezni.

Ekkor fejtette ki az oldal számára, hogy mennyire fontos az ár érték arányosság megtartása, és abba is bele kell a leendő napelem rendszer tulajdonosának gondolnia, hogy ezt a rendszert nem egy – két évre vásárolja meg, hanem akár több évtizedre is, és megéri nagyobb összeget befektetni, hiszen mindenképpen meg fog térülni.

A barátom úgy érezte már mindent tud a napelem rendszerekről, ezért még itt az oldalon is van lehetőség árajánlatkérésre, és miért ne lépné meg, online megadta a ház paramétereit és a fogyasztását, első körben így megy az árajánlatkérés. De a szakemberek személyes kiérkezése is fontos, amikor kedvező kivitelezési díj érkezik, hiszen akkor ott a helyszínen látják és tudják pontosabban felmérni az igényeket. A barátom nagyon örül, hogy erre a remek oldalra bukkant, és hogy ennyi hasznos, új információ tudatában van az oldal és a cég által. Nem hitte volna, hogy ilyen tájékozott lesz a napelemek tekintetében, hogy még nekem is újat tud majd mondani.